Vanliga frågor & svar

1. Vad är Honung?

Ordet honung är skyddat och får endast användas som beteckning på produkter som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Honung finns både i fast och flytande form och smak, konsistens, färg och arom beror på var bina har hämtat nektaren.

2. Vad finns det för olika sorter?

Sorthonung kallas den honung där mer än hälften av nektaren kommer från en speciell blomsort. I områden kring Medelhavet är de vanligaste sorterna acasia, blomster, skogshonung.

3. Varför är obehandlad och rå honung bättre?

All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen . Det finns vissa honungssorter som håller sig naturligt flytande. En av de mest välkända är akaciahonungen som aldrig stelnar utan håller sig naturligt flytande på grund av att den har en hög halt fruktsocker.

4. Varför är honung bra för hälsan?

Honung har använts både som föda och som medicin sedan urminnes tider. Redan de gamla grekerna använde honung för att läka sår. Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung. Honungens läkande och hälsosamma egenskaper brukar förklaras med tre faktorer.

5. Vad är fördelen med träspiral i flaskorna?

Inte bara är våra designade flaskor snygga att ha framme på bordet eller ge bort som present till nära och kära, alla våra flaskor även en honungspiral av trä inbyggt i trälocket för att minska spill och ständiga letandet efter en sked för honungen. Forskare har kommit fram att man får 20% mindre spill med en så kallad "honey dipper" , träspiralen eller träskeden är ekologisk och gjord av bokträ samt underlättar en spillfri dosering av honungen genom att man enkelt ringlar honung över pannkakor,yoghurt,glass,te, musli, efterätter etc etc. Lämna aldrig en metallsked i honungen eftersom honung har ett surt pH och reagerar med metallytan på skeden och kan skada och minska de hälsosamma egenskaperna hos honung om man lämnar en metallsked i en burk honung längre tid.

6. Vad betyder nyslungad?

Biodlaren plockar ut vaxkakorna från bikuporna och placerar dem i en honungslunga som fungerar som en centrifug som slungar honungen ut ur vaxkakorna. Efter det silas honungen och biodlaren tar bort vaxrester, när det är klart har man fått en nyslungad honung. All nyslungad honung är rinnande och fylls på våra designade flaskor med inbyggd honungspiral i locket. 

7. Hur lång hållbarhet har honung?

Honung däremot har ett mycket tänjbart bäst före datum beroende på hur man förvarar honungen. Det kan dock sägas att en oöppnad förpackning har en hållbarhet på minst 2-3 år. Honung blir aldrig dålig i den bemärkelsen att den är obrukbar utan vill du inte äta den som den är då den har några år på nacken, så kan du alltid ha den i matlagning eller till utvärtes bruk

8. Vilka betalningsalternativ finns det?

Du kan välja att betala med Kort,Faktura, Swish eller Paypal.

9. Hur lång är leveranstiden?

Dina varor kommer att levereras till dig inom 2-3 dagar om inget annat anges. Du får mail eller sms när dina varor är framme på ditt utlämningsställe

10. Kan jag returnera varorna?

Vi följer lagen om ångerköp och du har rätt att returnera varorna inom 14 dagar under förutsättning att plombering inte är bruten på flaskorna då man inte kan returera livsmedel med bruten plombering, se mer under våra villkor i menyn

 

 

 

 

Produkter

Handla